Zawsze tak robię pierogi ruskie. Każdy, kto ich spróbuje, pyta, co dodaję do farszu
Pierogi ruskie to danie, które pochodzi z Ukrainy, a dokładnie z Rusi Czerwonej, której część stanowiła południowo-wschodnia Polska. W potrawach regionalnej kuchni dzisiejszego Podkarpacia doskonale czuć wschodnie smaki. Sekretem idealnych pierogów ruskich jest pyszne ciasto oraz wyrazisty w smaku, dobrze doprawiony farsz. W farszu moich pierogów ruskich znajdują się dodatkowe składniki – czosnek niedźwiedzi (suszony, mrożony lub świeży) i koperek, które sprawiają, że zyskuje on wyjątkowy aromat.
Jak zrobić pierogi ruskie?
Przepis na pierogi ruskie uwzględnia składniki, które znajdziemy w każdej kuchni. Farsz do ruskich pierogów warto przygotować przynajmniej na 1-2 godziny przed przystąpieniem do lepienia pierogów, aby smaki się przegryzły. Bardzo ważne są odpowiednie proporcje składników. Do ciasta dodaję mąkę i wodę w proporcji 2: 1, a do farszu gotowane ziemniaki i dobrej jakości półtłusty lub tłusty twaróg w proporcji 1:1.
Wskazówki: Do ciasta na pierogi wybierz mąkę typu 450. Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do farszu najlepsze są ziemniaki z wysoką zawartością skrobi np. Irga, Irys, Orlik. Natomiast biały ser – półtłusty lub tłusty, nie powinien być bardzo kwaśny oraz wodnisty. Uwaga: do ruskich pierogów nie nadaje się zmielony twaróg sernikowy.
Porada: Farsz do pierogów ruskich przygotuj, zanim przystąpisz do robienia ciasta. Możesz użyć do niego ziemniaków z wczorajszego obiadu. Ja niekiedy gotuję ziemniaki na farsz dzień wcześniej, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Aby nadać wcześniej ugotowanym ziemniakom odpowiednią konsystencję, użyj maszynki do mielenia lub praski do ziemniaków.
Przepis: Pierogi ruskie
To połączenie rozpływającego się w ustach ciasta pierogowego i aromatycznego farszu zachwyca nie tylko osoby znające polską kuchnię, ale także obcokrajowców
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Ukraińska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na farsz:
- 1/2 kg ziemniaków (najlepiej z wysoką zawartością skrobi np. Irga, Irys, Orlik)
- 1/2 kg twarogu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki koperku
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie farszuZiemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź, przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaną cebulę usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę i także dodaj do ugotowanych ziemniaków. Ziemniaki wymieszaj z zeszkloną cebulką i białym serem na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj drobno posiekany koperek i czosnek niedźwiedzi. Farsz dokładnie wymieszaj. Odstaw gotowy farsz, żeby się przegryzł.
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski lub na stolnicę i dodaj sól. Zagotuj wodę. Masło stop w małym rondelku, uważając, żeby się nie przypaliło (masło można również stopić w kąpieli wodnej). Odmierz potrzebną ilość gorącej wody i wlej do niej stopione masło. W mące utwórz wgłębienie i stopniowo wlewaj wodę z masłem, mieszając łyżką do połączenia się składników. Wymieszaną z solą, gorącą wodą i masłem mąkę pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, dodaj do niego 2 żółtka i zagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto klei się do rąk podczas wyrabiania, to stopniowo dodaj do niego trochę więcej mąki.
- Odpoczywanie ciastaGotowe ciasto pierogowe uformuj w kulę i podziel na 4 części. Każdą z nich owiń folią spożywczą lub włóż do woreczka śniadaniowego. Wyrobione ciasto pierogowe odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Gdy ciasto pierogowe odpocznie, możesz przystąpić do jego wałkowania na cienki placek oraz wykrawania kółek. Jeżeli będziesz postępować zgodnie z powyższym przepisem, zrobisz delikatne ciasto na pierogi o idealnej konsystencji, która ułatwia przygotowanie pierogów. To ciasto doskonale sprawdza się w przypadku pierogów z różnymi farszami – możesz z niego przygotować nie tylko pierogi ruskie, ale także np. pierogi z kapustą, pierogi z białym serem na słodko oraz pierogi z owocami.
- LepienieJedną porcję ciasta pierogowego rozwałkuj na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Wykrawaj z niego za pomocą szklanki kółka. Im większa średnica szklanki, tym większe będą pierogi. Na każde kółko ciasta pierogowego nakładaj farsz. Możesz wcześniej podzielić go na porcje, robiąc kulki z 1 kopiatej łyżeczki farszu (lub więcej – w zależności od wielkości wykrawanych kółek). Po nałożeniu farszu złóż kółko z ciasta na pół i dokładnie zlep jego brzegi. Gotowe pierogi odkładaj na posypany mąką talerz i przykryj ściereczką. Z jednej porcji ciasta wychodzi 1 duża porcja pierogów.
- GotowaniePierogi ruskie gotuj w osolonej wodzie. Wrzucaj je do gorącej wody porcjami, delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką, aby nie przylepiły się do dna i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj pierogi 3-5 minut. Ugotowane pierogi ruskie wyjmij łyżką cedzakową na sito lub durszlak, odsącz z wody, a następnie przełóż do miski i polej stopionym masłem, żeby się nie posklejały.
Każdą porcję ugotowanych pierogów ruskich podawaj wedle uznania z masłem, skwarkami, podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną. Ugotowane pierogi ruskie świetnie smakują nie tylko tuż po wyjęciu z wody, ale także po odsmażeniu na maśle.
Czy można mrozić pierogi ruskie?
Pierogi ruskie z powyższego przepisu możesz mrozić zarówno surowe, jak i po obgotowaniu. Jednak pierogów, które mają zostać zamrożone, nie gotuj do miękkości – trzeba je wyciągnąć z wody, gdy wypłyną na powierzchnię.